Saturday, February 26, 2011

Banjir di Kuala Lumpur.

Banjir terburuk di Kuala Lumpur, iaitu di college saya :D
 Multimedia College banjir. Haha, seriously dengar macam kelakar. KL banjir. Quite bodoh sikit kan, tapi the truth happened and it's was the best experience ever !

Cerita dia macam ni. Banjir semalam. Lambat la kan post kat bloggy. Satu FB kecoh sebab college banjir.
Semalam class sampai pukul 6.30. Lewat sangat. Ada quiz, so go on with our quizes. Sebelum class pukul 4.00 hujan dah start turun. I dengan kawan kawan I semua dalam library tengah study. Tengok kat tingkap sumpah gelam gelita macam pukul 7 8 malam. Pukul 4 diaorang bagitau quiz da nak start. So apa lagi semua packed barang and berlari pegi class. Quite far kan library dengan class. Time I keluar tu I dah mengucap banyak kali, subhanaAllah, gelap sangat. Petir sambung menyambung, takut sangat. Time I dengan Iddy jalan pegi college dah memang terasa air dah naik cause time I jalan tu air dah naik sampai buku lali. Tapi that time tak expected that KL or Multimedia college akan banjir. Cause it never happened before. So memang buat bodoh je la. Sumpah rushing lari lari pegi class. Adoi, kasut pun dah tercabut by then, cause kasut kena air kan. Memang rosak la kan. Sampai je kat class diaorang semua gelak. Class pukul 4.30 la -.- aishh. Babi tau diaorang ni. Orang punya la berlari ni. Haish.
Okay 4.30 already, then quiz begin. Finish at 5.15. Time tengah tengah buat tu. One of the students dalam class I received a called cakap college banjir, suruh siapa siapa yang park kereta kat bawah alihkan. Air cepat naik ni. Time my friend ni cakap semua buat bodoh and suruh dia diam. Concentrate quiz katanya. I siap awal. So pegi tandas, jalan sana sini then masuk class balik. That time I baru je nak duduk, tetiba Amir budak junior masuk class. Weh, siapa yang ada kereta kat bawah and tepi pegi alihkan and check kereta korang, motor semua. Kereta dah nak tenggelam. Semua yang bawak kereta and motor semua berlari keluar. Tengah quiz ni. and ada yang tengah final exam. Siapa yang tengah exam tu berhenti and keluar pegi tolong alihkan kereta semua. I pun decided nak keluar. Ingat diorang tipu la kan. Kalau I jadi you, mesti memang buat bodoh je la kan. Siapa nak percaya KL banjir kan ? So I jalan pegi keluar, lepas tu mata I tak berkelip tengok college dah literally hilang dalam air. Semua ni berlaku dalam masa kurang satu jam. Air cepat sangat naik. Semalam pun dah pukul 4.45 PM, yang ada kat college cuma students engineering, students marketing, students management and students arts and the lecturers. Semua dah tak kira baju mahal, seluar dah. Semua ramai ramai tolong. Budak lelaki je la. Termasuk la boyfriend I. Disebabkan dia tu orang kuat college, sebab tu dia terjun dulu kan. Hmmm. Seronok tengok you semalam. Tak sangka I ada boyfriend macam you kan. I suka tengok hunny semalam *berangan jap :D
K, sambung.
Oh god, ingat tuhan je time tu. Banyak sangat kereta yang tenggelam. Sedih sangat. I keluar cari Hakim, sekali I tengok dia dah basah kuyup pegi selamatkan kereta kereta yang kat bawah yang sedia terapung tu. Bau dia, astaga. No words can imagine the smell. Air tinggi paras kepala. Budak lelaki masuk pun tak nampak apa. Bumbung kereta pun tak nampak. Sedih sangat. 

Ni tengok gambar ni semua. It really happened at Multimedia College, Jalan Gurney Kiri. 24 February 2011. Hari dalam sejarah :)


Tengok kereta tu, nampak sikit je. Air sangat tinggi


Paling sedih : ada Mini Copper S, BMW and Mercedes Benz semalam.


Students intake April 201 membantu mengalihkan kereta students, lecturer and trainers.


The results : After dah bawak keluar, time nak keringkan kereta.


Bot Bomba, even bomba datang lambat sebab jammed, tapi thanks to them sebab selamat kan students yang trapped dekat dalam hostel.


Banjir sampai bumbung tempat parking motor.


Bertungkus lumus, kereta yang park ditengah tengah tempat parking hanyut ke tepi. Kesianyaaaa.


Heheh. Hero-hero kita. Yang penting yang baju purple. Jantung hati Qila :) 
Go hunny go !


Pihak Jabatan Awam, Bomba berkumpul dengan semua orang diluar selepas air surut. Pukul 7.00


Depan registra, nasib baik registra tak kena apa apa. Kalau tak, habis all the document semua.




Hahaha, tu dia. Cik Farid kita. Kesian dia kereta dia dah hilang. Tengok muka dia, alalala. Sedih je.


Cool kann.


College Multimedia yang banjir :)


Dekat belakang ni, ada kindergarden. Ni semua baby and kids yang dijaga oleh penjaga. Students tolong angkat mereka untuk duduk dekat dalam surau. Kesian je, budak budak ni semua nangis. 


View dari atas : Bumbung kereta pun dah tak nampak.


Kereta lecturer students Business. Kesian kereta dia, kemek, bumper jatuh. Sebab berlaga laga dengan kereta lain time terapung and hanyut.


Boyfriend I : Hakim Ismail <3


Ishh,


Bumbung dah tak nampak dah. :(



The result : Air pun bertakung semua. Kesian diaorang, kena cedok buang air. Kereta tak boleh start langsung.



Again, boyfriend I : Baju purple :)


Subhanallah. Nampak lampu je kan. Hmmmm.

Kuasa Allah, kita tidak boleh melawan. Tadi pegi college, ya Allah bau college sangat la busuk. Kereta yang hanyut and tenggelam semua tak boleh start, hancur habis kereta. Bahawasanya tow truck-tow truck yang ada di KL ni kaya satu hari ni. Rasanya ada la dalam 20 kali I tengok tow truck keluar masuk. Buku buku kat library semua kena jemur. Proses nak baik pulih college mungkin lama. Haish, mana boleh kita nak menidakkan kuasa tuhan. I sebenarnya agak jakun and still terkejut pasal semalam. Cause I tak da kampung, suasana yang ada sungai ni semua. This is like the first time I tengok banjir terburuk depan mata I sendiri. Today semua pegi college dah tak parking kat bawah. College kotor sangat. Class I habis pukul 4.30 SEPATUTNYA. Tapi pukul 4.00 PM hujan dah nak mula turun. Miss HALAU balik. Takut banjir lagi. Kami diminta untuk mengosongkan bangunan. Hmmm. 

Ya Allah, kau permudahkan la jalan mereka. Amin.
Loves,